Avukat Turan Furkan Polat, 

Lisans eğitimi sürecinde çeşitli seminerlere katılmış, bu seminerlerin sonunda bilhassa aile hukuku ve ceza hukuku başta olmak üzere çeşitli alanlarda yirmiyi aşkın sertifika almaya hak kazanmıştır.

Faaliyet alanlarında yer verilen alanlar başta olmak üzere birçok alanda aktif olarak avukatlık hizmetini sürdürmektedir.

İletişim

0 554 839 63 01

Gevher Nesibe Mah. İstasyon Cad. Murat Apt. No:53 Kat:4 Daire:15 Kocasinan/KAYSERİ

trfurkanpolat@hotmail.com

Çekişmeli Boşanma Nedir? Nasıl Açılır?

Çekişmeli Boşanma Nedir? Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma kavramı, evlilik birliğinin yasal olarak noktalanması sürecinde eşlerden birisinin boşanmaya yanaşmaması ya da her iki eş de boşanmak istese dahi, boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde uzlaşamaması durumunda gerçekleşen boşanma şeklidir. Bu noktada açılacak olan boşanma davası da çekişmeli boşanma davası olarak adlandırılır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu boşanma gerçekleşebilmesi için haklı bir boşanma nedeni olması gerektiğine hükmeder. Boşanma nedenleri kanun içerisinde özel ve genel boşanma sebepleri olarak ayrılmaktadır. Bu makalemizde çekişmeli boşanma süreci ve bu süreç içerisinde merak edilen konular hakkında bilgi vereceğiz.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası açmak isteyen kişiler, boşanma için gerekli belgeler ile birlikte yetkili mahkemeye başvuru yapmalıdır. Boşanma istemiyle yapılacak başvuru için “çekişmeli boşanma dilekçesi” Aile Mahkemesine verilmektedir. Boşanma davalarına bakan mahkemeler Aile Mahkemesi olup, Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde bu dava Asliye Hukuk Mahkemesine açılacaktır. Çekişmeli boşanma sürecinde hangi mahkemenin yetkili olduğu ise, eşlerin son altı ay içerisinde birlikte ikamet ettikleri yere göre değişiklik gösterir. Davası açacak olan bireyler için söylemeliyiz ki davanın açılması kadar nasıl yürütüldüğü de oldukça önemlidir. Zira çekişmeli boşanma davaları yıllarca sürebileceği gibi davanın reddedilme olasılığı da vardır. Diğer yandan çekşimeli boşanma sonrası çocuğun velayeti, mal paylaşımı, nafaka ya da tazminat gibi önemli haklarda kayıp yaşanması olasılığı da oldukça yüksektir.

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır diyen bireyler açısından bu dava süreci gerek maddi gerekse de psikolojik ve sosyal açıdan bir çok zorluğu içerisinde barındıracaktır. O nedenle hukuki bilgi ve deneyime sahip olunmadığı düşünülürse sürecin en kısa sürede sonuçlandırılması ancak hukuki prosedürleri etkili bir şekilde yerine getirmekle mümkün olacaktır. Çekişmeli boşanma aşamasındaki kişiler boşanma avukatları ile davayı yürütmelidirler.

Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Çekişmeli olarak boşanacak çiftlerin bu süreçte hazırlamaları gereken belgelerden birisi çekişmeli boşanma dilekçesi olmaktadır. Çekişmeli boşanma dilekçesi, bu boşanma sürecinin hukuki anlamda iskeletini oluşturur. Çekşimeli boşanma dilekçesi hazırlarken bireyler hukuki altyapısını doğru kurguladıkları bir boşanma dilekçesi ile bu davayı açmalıdırlar. Çekişmeli boşanma dilekçesi kusursuz olarak hazırlandığında boşanma sürecini kolaylaştıracaktır. Bu noktada hukuki sebebin doğru şeçilmesi, boşanma dilekçesinde bu boşanma nedeninin ispatına ilişkin bilgiler verilmesi, boşanmayı getiren olayları ile ilgili olarak izah yapılması, varsa tanık ve argümanlara atıfta bulunulması… gibi bir çok durum çekişmeli boşanma dilekçesinin zenginleşmesine olanak sağlar. Çekişmeli boşanma dilekçesi nasıl hazırlanır diyen bireylerin bu aşama uzman bir boşanma avukatı tarafından alacakları hukuki destek onların sağlıklı bir dava süreci yürütmelerine olanak sağlayacaktır.

Çekişmeli boşanma dilekçesi nasıl hazırlandır diye merak eden bireylerin en sık yaptığı hatalardan birisi, internetten buldukları boşanma dilekçesi örneği üzerinden kendi dilekçelerini hazırlamalarıdır. Kolaylıkla ulaşılan dilekçe örneği adı altındaki belgelerin hukuki anlamda doğruluğu sorgulanmalıdır. Kim tarafından nasıl hazırlandığı belli olmayan, hukuki altyapısı zayıf bir çekişmeli boşanma dilekçesi ile açılacak dava, davacıya yarardan çok zarar getirecektir.

Diğer yandan çekişmeli boşanma dilekçesi evliliğe özel olarak hazırlanmalıdır. Her evlilik içerisinde boşanmayı getiren olaylar farklı şekillerde ortaya çıkmakta ve bunun yanı sıra evlilik içi dinamikler birbirinden farklı olmaktadır. O nedenle çekişmeli boşanma dilekçesi nasıl hazırlanır diyen kişilerin kendi evliliklerine özel olarak bir dilekçe hazırlamaları gerekir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

Çekişmeli boşanma davası da dahil olmak üzere hiç bir dava türü için avukat tutulması zorunlu değildir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davası açacak kişiler dilerlerse kendileri de davayı açarak süreci kendileri yürütebilirler. Fakat çekişmeli boşanma davası açacak kişiler, bu süreçte hukuki bilgi ve deneyime ihtiyaç duyacaklardır. Varsa çocuğun velayetinin alınması, evlilik içerisinde edinilmiş olan malların paylaşımının yapılması, maddi ve manevi tazminat taleplerinin karşılanabilmesi, nafaka alınabilmesi… gibi bir çok hususta sağlıklı bir boşanma yapılabilmesi adına hukuki bilgi ve deneyim gereklidir. Zira yaşanması muhtemel hak kayıplarının bertaraf edilebilmesi boşanma avukatı ile daha kolay olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davalarında süre davanın nerede açılacağı, davanın niteliği, dava için öne sürülecek boşanma sebebi, boşanma davası için avukat tutulup tutulmaması gibi bir çok kritere göre farklılık gösterecektir. Bu noktada çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer diye merak edenler açısından süreyi belirleyecek olan temel unsur, hukuki prosedürlerin ne denli hızlı ve doğru yerine getirildiğidir. Çekişmeli boşanmalarda davanın en kısa sürede sonuçlandırılması isteniyor ise bireyler boşanma işlemlerini etkili bir şekilde yapmalıdır. Aksi durumda boşanma davası 4 5 sene sürebileceği gibi davanın reddi de söz konusu olmaktadır.

Çekişmeli Boşanma davaları incelendiğinde boşanma avukatı ile açılan boşanma davalarının ortalama olarak 1 senede sonuçlandığı, bireysel olarak açılan davaların ise 4 5 sene sürebileceği görülebilir. Burada davanın en kısa sürede sonuçlanmasını isteyen kişilerin boşanma avukatı tutmaları onlara mutlak avantaj sağlayacaktır.

Boşanma Davasının Reddi Durumunda Ne Olur?

Boşanma davasının reddi, boşanmaya ilişkin hukuki altyapının doğru kurulamaması sonucunda hakim tarafından verilecek olan karardır. Boşanma davasını açacak birey, boşanma dilekçesi içerisinde öne sürdüğü hukuki sebebi ispat ile yükümlüdür. Gerekli ispatın yapılamadığı durumda boşanma davası reddedilir. Peki boşanma davasının reddi durumunda ne olur?

Boşanma davasının reddi durumunda bireyler aynı gerekçeyle 3 yıl içerisinde tekrar boşanma davası açamazlar. Örneğin aldatma nedeniyle boşanma davası açan kişi, eşinin aldattığını ispat edemez ise, boşanma davası reddedilir. Aldatma nedeniyle boşanma davasının reddi sonucunda davacı tekrar aldatma nedeniyle boşanma davası açamaz. Bunun için 3 yıl beklemesi gerekir.

Çekişmeli Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Çekişmeli Boşanma Nedir? Nasıl Açılır?
Çekişmeli Boşanma Nedir? Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanmak istiyorum diyen kişi öncelikle medeni kanunda belirlenmiş olan haklı boşanma nedenleri ile dava açmak durumundadır. Haklı bir boşanma nedenine sahip olunmadan açılacak boşanma davası reddedilir. Boşanma nedenine sahip birey daha sonra boşanma için gerekli belgeler ile birlikte, eşiyle son altı aydır birlikte ikmaet ettikleri yerde bulunan Aile Mahkemesine, Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapmalıdır. Bu şekilde boşanma sürecinin hukuki ayağı başlatılabilir. Ancak çekişmeli boşanmak istiyorum diyen kişilere tavsiyemiz, mutlaka bu süreçte uzman bir boşanma avukatı ile iletişime geçerek sürecin zorluğu ve süreç içerisinde karşılaşılması muhtemel sorunlar ile ilgili bilgi almaları olacaktır.

Çekişmeli Boşanmada Velayet Nasıl Alınır?

Çekişmeli boşanma davalarında velayet, çocuğun yararı gözetilerek verilen bir karardır. Hakim çocuğun menfaatlerini düşünerek Anne ile yaşamasına ya da baba ile yaşamasına karar verir. Burada hangi ebeveynin çocuğa daha iyi bir gelecek sağlayacağı, çocuğun nasıl bir ortamda yetişeceği, çocuğun maddi ihtiyaçları ile birlikte manevi ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı gibi hususlar çekişmeli boşanmada velayet kararının alınmasında etkilidir. Boşanma davası açacak bireyler, dava içerisinde etkili bir savunma yaparak çocuğun kendisi ile yaşamasının çocuk açısından önemli olduğu yönünde bir hakim kanaati oluşturmaları gerekir. Bu kolay bir durum değildir o yüzden hukuki bilgi ve deneyim çocuğun velayetinin alınmasında önemlidir.

Çekişmeli Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Boşanmada mal paylaşımı yapılırken eşlerin hangi mal rejimine tabi oldukları, paylaşımın nasıl yapılacağını belirlemektedir. Çekişmeli boşanmada mal paylaşımı, hususunda 2002 yılında yapılan yasadaki düzenlemeye göre eşlerin farklı bir mal rejimi seçmemiş olmaları durumunda yasal mal rejimleri edinilmiş mallara katılma rejimidir. Buna göre kişisel mal olmayan tüm mallar eşler arasında eşit paylaşılmaktadır. Bu hususta hangi malların kişisel mal hangi malların ortak mal olduğuna “boşanmada mal paylaşımı nasıl yapılır” adlı makalemizden ulaşbilirsiniz.

2002 yılından önce yapılan evliliklerde ise mal ayrılığı rejimi esastır. Eşler evlenirken herhangi bir mal rejimi seçmemişler ise mal rejimleri 2002 yılından önce mal ayrılığı rejimidir. Buna göre 2002 yılından önce alınmış malların paylaşımında her eş kendi üzerine olan mallardan hak iddia edebilirler.

Çekişmeli Boşanmada Tazminat Alınır Mı?

Çekişmeli boşanmada tazminat, talepleri ile ilgili olarak, Medeni Kanun bu taleplerin yerine gelebilmesi için bazı koşulların olmasına hükmeder. Çekişmeli boşanma davasında, maddi tazminat talep edecek kişiler, boşanmayı getiren olaylar üzerinde eşinden daha az kusura sahip olmalıdırlar ya da kusursuz olmalıdırlar. Aksi durumda çekişmeli boşanmada tazminat talep eden kişilerin bu istekleri sonuçsuz kalacaktır. Çekişmeli boşanmada manevi tazminat talep edecek kişiler açısından ise boşanmayı getiren olaylarda kişisel haklarının saldırıya uğramış olması gerekir.

Çekişmeli Boşanmada Nafaka Nasıl Alınır?

Çekişmeli boşanma davalarında nafaka talep edecek bireyler, açısından bu süreçte alınabilecek 3 farklı nafaka türü vardır. Birincisi boşanma davası sürerken talep edilecek olan tedbir nafakasıdır. Tedbir nafakasında herhangi bir koşul olmaksızın, boşanma davası sürerken maddi zorluğa düşecek olan eşe, boşanma davası sonuna kadar her ay ödeme yapılır. İkinci olarak talep edilebilecek olan nafaka türü, yoksulluk nafakasıdır. Yoksulluk nafakasında Medeni Kanun, evliliğin sonlanmasından sonra hayat standardı düşecek ya da maddi zorluk yaşayacak olan tarafa ödenmek üzere nafaka bağlanabileceğine fakat nafaka talep eden kişinin eşinden daha az kusura sahip olması ya da kusursuz olması gerektiğine hükmeder. Bu noktada örneğin aldatma nedeniyle boşanma davasında aldatan kişi karşı taraftan nafaka talep edemez. Son olarak istenebilecek nafaka türü iştirak nafakasıdır. İştirak nafakasında çocuğun velayetini alan kişiyeher ay çocuğun masraflarının karşılanması adına para ödenir. Burada aranan şart, sadece çocuğun velayetinin alınmış olmasıdır. Velayeti alan kişiye ödenen iştirak nafakasının kapsamı ise sadece çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

Çekişmeli Boşanma Ücretleri Ne Kadar?

Çekişmeli boşanma davası ücreti, boşanma sürecinde en fazla merak edilen konular arasında yer alır. Çekişmeli boşanma davası ücreti ne kadar diye merak eden kişiler açısından, boşanma davasının niteliği, boşanma davası için avukat tutulup tutulmaması, boşanma davasında yargılama giderleri ve diğer harçlar gibi bir çok husus maliyeti belirleyecektir. O yüzden kesin bir tutar belirtmek yanlış olur. Çekişmeli boşanma ücretleri hakkında en doğru bilgi uzman bir boşanma avukatına danışılarak edinilebilir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir