Avukat Turan Furkan Polat, 

Lisans eğitimi sürecinde çeşitli seminerlere katılmış, bu seminerlerin sonunda bilhassa aile hukuku ve ceza hukuku başta olmak üzere çeşitli alanlarda yirmiyi aşkın sertifika almaya hak kazanmıştır.

Faaliyet alanlarında yer verilen alanlar başta olmak üzere birçok alanda aktif olarak avukatlık hizmetini sürdürmektedir.

İletişim

0 554 839 63 01

Gevher Nesibe Mah. İstasyon Cad. Murat Apt. No:53 Kat:4 Daire:15 Kocasinan/KAYSERİ

trfurkanpolat@hotmail.com

Kayseri Boşanma Avukatı

Kayseri Anlaşmalı Boşanma Avukatı

Kayseri Anlaşmalı Boşanma Avukatı, Anlaşmalı Boşanma evlilik birliğinin sonlandırılması noktasında her iki eşinde boşanma yönünde irade sergilediği ve çocuğun velayeti, mal paylaşımı, maddi ya da manevi tazminat, nafaka gibi tüm hukuki sonuçlarda uzlaşması sonucunda yapılan boşanma şeklidir. Anlaşmalı boşanma, diğer boşanma davası türleri ile kıyaslandığında daha kısa sürelerde sonuçlanabilmekle birlikte eşler açısından zorlu boşanma sürecinin daha az yıpratıcı olmasını sağlamaktadır. Bu makalemizde anlaşmalı boşanma süreci ve bu süreçte karşılaşılabilecek durumlar ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma gerçekleştirmek adına açılacak olan anlaşmalı boşanma davası, diğer boşanma davalarında olduğu gibi Aile Mahkemesinde açılmaktadır. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise anlaşmalı boşanmak istiyoruz diyen eşler bu davayı Asliye Hukuk Mahkemelerinde açabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır diye merak edenler açısından bu dava gerekli belgelerle birlikte yetkili mahkemeye başvuru yapılması sonucu açılabilir. Burada yetkili mahkeme eşlerin son altı aydır birlikte yaşadıkları yerin bağlı olduğu mahkemedir. Anlaşmalı Boşanma davası nasıl açılır diye merak edenler açısından davanın açılması kadar davanın nasıl yürütüleceği de önemli bir husustur. Bu noktada dava olması gerekenden daha uzun sürebileceği gibi boşanma davasının reddi de söz konusu olabilir. Diğer yandan anlaşmalı boşanma davası sonucunda varsa çocuğun velayeti, mal paylaşımı, maddi ve manevi tazminat, nafaka gibi konularda hak kaybı yaşanması olasılığı da oldukça kuvvetlidir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma yapılabilmesi için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 3 koşulun yerine getirilmesini şart koşmaktadır. Buna göre anlaşmalı boşanma şartları yerine getirilmeksizin eşlerin anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün değildir. Bu noktada eşler anlaşmalı boşanma şartlarını taşımıyorlarsa açılacak olan dava ancak çekişmeli olarak yürütülür. Bu da davanın minimum 1 sene sürmesine neden olacaktır. Medeni Kanununda hükmedilen anlaşmalı boşanma şartları;

  • Evliliğin bir yılını doldurmuş olması gerekir. Evliliğin bir yıldan daha az sürdüğü durumlarda anlaşmalı boşanma davası açılamaz.
  • Eşler boşanmanın tüm hukuki sonuçları üzerinde uzlaşma sağlamış olmalı ve bu durumu karşılıklı imzalanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde ayrıntılı olarak beyan etmelidirler.
  • Anlaşmalı boşanma yapılabilmesinin son koşulu ise her iki eşinde açılacak davada duruşmalara katılmalarıdır. Taraflardan birisinin duruşmaya katılmaması durumunda hangi tarafın katılmadığına göre değişen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda anlaşmalı boşanma davası ileri bir tarihe ertelenebileceği gibi anlaşmalı boşanma davasının reddi ya da boşanmanın çekişmeliye dönmesi de söz konusu olabilir. Bilinmesi gerekir ki boşanma davasının reddi gibi bir durum ortaya çıkması, 3 yıl boyunca yeniden aynı hukuki gerekçeyle boşanma davası açılmasını engellemektedir. Örneğin şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açacak olan bireyler bu noktada davanın reddi durumunda yeniden şiddetli geçimsizlik nedeniyle 3 yıl içerisinde boşanma davası açamazlar.

 

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı boşanmalarda gereken belgelerden birisi anlaşmalı boşanma dilekçesi olmaktadır. Anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanırken titizlikle bu işlem gerçekleştirilmelidir. Bilinmelidir ki açılacak boşanma davasının iskeletini bu belge oluşturmaktadır. Anlaşmalı olarak boşanacak eşler anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlarken hukuki altyapının doğru bir şekilde kurulduğuna emin olmalıdırlar. Zira boşanma davası süresi, boşanma davasının sonucu, boşanmadan kaynaklanacak hak ve talepler gibi bir çok hususta sorun doğmasının önüne geçilebilmesi için ilk adım doğru bir şekilde hazırlanmış anlaşmalı boşanma dilekçesi ile dava açılması olacaktır.

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı boşanmalarda hazırlanması gereken belgelerden birisi de anlaşmalı boşanma protokolü olmaktadır. Anlaşmalı boşanma şartları arasında yer alan bu belge karşılıklı olarak imzalanmadan tarafların anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma protokolü davanın omurgasını oluşturur. Bu belge içerisinde taraflar tüm hukuki sonuçları ve uzlaşma koşullarını tek tek belirtmelidirler. Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde, çocuğun velayetini kimin alacağı, boşanma sonrası mal paylaşımının nasıl yapılacağı, boşanma ile ilgili olarak maddi ya da manevi tazminat ödenip ödenmeyeceği, boşanma sonrası iştirak nafakası ya da yoksulluk nafakası ödenip ödenmeyeceği gibi hususlar yer almakla birlikte diğer hukuki sonuçlar da yer almalıdır.

Anlaşmalı boşanma protokolü mutlaka kapsamlı olarak hazırlanmalıdır. Burada davaya ilişkin ücretin kim tarafından ödeneceği, dava sonrası çocukla kişisel ilişkinin nasıl kurulacağı, mal paylaşımının nasıl ve hangi koşullarda yapılacağı, nafakanın ne kadar ödeneceği ve ne sıklıkla artış olacağı, dava sonunda tarafların hangi haklarından feragat edeceği gibi hususlar son derece kritik konular olup, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken uzman bir anlaşmalı boşanma avukatı tarafından destek alınması önerilir.

 

Anlaşmalı Boşanma için Avukat Tutmaya Gerek Var Mıdır?

Boşanma davası hukuki bir süreci ifade eder. Bireylerin bu süreç hakkında tam bir bilgiye sahip olmamaları onların hak kaybı yaşamaları ihtimalini arttırmaktadır. Her ne kadar hiç bir dava türü için avukat tutmak zorunlu olmasa da anlaşmalı boşanma için avukat tutulması, gerek açılacak olan boşanma davasının tek celsede boşanma ile sonuçlanması gerekse de yasal hakların korunabilmesi adına önemlidir. Bu noktada çocuğun velayeti, boşanmada mal paylaşımı, nafaka talepleri, tazminat talepleri gibi hususlarda yaşanabilecek hak kayıplarını bertaraf edebilmek için uzman bir anlaşmalı boşanma avukatı ile dava sürecinin yürütülmesi önerilir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma gerçekleştirecek bireylerin bu noktada hukuki prosedürleri ne denli hızlı ve doğru bir şekilde yerine getirdikleri açılacak davanın süresini doğrudan etkilemektedir. Bu anlamda anlaşmalı boşanma örnekleri incelendiğinde avukat ile açılmış anlaşmalı boşanma davalarının 10 gün ile 3 ay arasında bir sürede sonuçlandığı, buna karşın bireysel olarak açılmış anlaşmalı boşanma davalarının da 8 9 ay sürdüğü görülecektir. Diğer yandan bireysel açılan boşanma davalarında ret kararı alınması durumunda yeniden dava açabilmek için 3 yıl beklenmesi gerekeceğinden dolayı bireyler oldukça uzun zaman kayıpları yaşayabilmektedir.

Kayseri Boşanma Avukatı
Kayseri Boşanma Avukatı

Anlaşmalı Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Anlaşmalı boşanmak isteyen bireyler, öncelikle eşleri ile boşanmayı ilgilendiren her konuda uzlaşma sağlamalıdırlar. Örneğin çocuğun kimde kalacağı, çocuğu almayan tarafın çocukla ne sıklıkla görüşebileceği.. gibi hassak konuların tüm aşamaları taraflarca kabul edilmiş olmalıdır. Tarafların her konuda anlaştığı durumda uzman bir boşanma avukatı ile iletişime geçilerek nasıl tek celsede boşanma gerçekleştirileceği, maddi ve manevi anlamda yorucu bir boşanma davasının nasıl en kısa zamanda sonuçlanacağı ve sonucunda hak kayıplarının her iki taraf açısından da nasıl önleneceği hakkında bilgiler alınmalıdır. Anlaşmalı boşanma süreci ve süreç içerisinde karşılaşılabilecek durumlar hakkında tam olarak bilgi sahibi olunmadan davanın açılması önerilmemektedir.

 

Tek Celsede Boşanma Nasıl Yapılır?

Tek celsede boşanma için yapılması gereken tarafların boşanmayı ilgilendiren tüm konularda anlaşmış ve açılacak anlaşmalı boşanma davasını hukuki anlamda kusursuz yürütmüş olmaları gerekir. Bu noktada boşanmanın tek celsede sonuçlanması yalnızca iki tarafın da boşanmayı istemesi ile olacak bir durum değildir. Hukuki bilgi ve deneyim davanın en kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacaktır. O yüzden taraflar, anlaşmalı boşanma avukatına vekalet vererek bu sorunu aşmalıdırlar. En azından bu süreçte avukat tutulmak istenmese bile uzman bir avukat tarafından hukuki danışmanlık alınması ve belgelerin avukat tarafından hazırlanması tek celsede boşanmak isteyen bireylere yardımcı olacaktır.

 

Anlaşmalı Boşanmada Velayet Nasıl Alınır?

Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma farketmeksizin, boşanma davalarında velayet ile ilgili karar verilirken, üzerinde durulan temel husus çocuğun menfaatleri olmaktadır. Bu noktada eşler anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde çocuğun velayeti konusunda uzlaşmış olsalar da hakim gerekli görmesi durumunda çocuğu diğer ebeveyne verebilmektedir. O yüzden davanın açılması kadar dava içerisinde gerekli savunmanın da yapılabilmesi gerekir. Taraflar boşanma protokolü içerisinde uzlaştıkları velayet konusunda hakim kanaati oluşturabilmek adına etkili bir savunma yapmalıdırlar. Aksi durumda anlaşmalı olarak başlatılan bu süreç çekişmeli boşanma davasına dönebileceği gibi boşanma davasının reddine de sebep olabilir.

 

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Boşanmada mal paylaşımı yapılırken eşlerin hangi mal rejimine tabi oldukları, evliliğin hangi tarihte gerçekleştiği gibi konular mal paylaşımının nasıl yapılacağını belirleyen esaslardır. Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı yapılırken ise hakim eşlerin edinilmiş mallara katılma rejimi mi yoksa farklı bir mal rejimi mi olup olmadığına bakmaksızın anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde tarafların uzlaştığı koşullarda mal paylaşımının yapılacağına hükmeder. Burada anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken tarafların haklarını bilmeleri, mal paylaşımı konusunda hak kaybı yaşamalarını önleyecektir. Evlilik içerisinde hangi malın kime ait olduğu, düğünde takılan takıların durumu, kadının mal paylaşımındaki hakları, tarafların ne ölçüde mallara ortak oldukları… gibi hususlar anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı yapılırken bilinmelidir.

 

Anlaşmalı Boşanmada Tazminat Alınır Mı?

Boşanma davalarında tazminat alınabilmesi için talep edilecek tazminat türüne göre (maddi veya manevi) farklı koşullar oluşmalıdır. Örneğin eşinden maddi tazminat talebinde bulunacak olan kişinin bu noktada boşanmayı getiren olaylar üzerinde eşinden daha az kusura sahip olması ya da kusursuz olması gerekir. Anlaşmalı boşanmada ise kusur oranları olmaması ve her iki eşin de boşanma yönünde irade sergilemesi, tazminat ödenip ödenmemesine eşlerin karar vermesine neden olmaktadır. Bu noktada örneği aldatma nedeniyle boşanma sürecinde eşlerin bu evliliği daha fazla uzatmak istememesi ve anlaşmalı boşanma yoluna gitmesi durumunda aldatan kişiden maddi ve manevi tazminat talep edilebilmektedir. Taraflar tazminat konusunda uzlaşarak anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde tazminat miktarına tazminatın nasıl ödeneceğine (peşin, taksitle, gayrimenkul olarak) karar verebilirler.

 

Anlaşmalı Boşanmada Nafaka

Nafaka evliliğin bitirilmesi sonrası taraflardan birisinin diğer eşe düzenli olarak ödemesi gereken parayı ifade eder. Talep edilebilecek farklı nafaka türleri vardır. Boşanma sonrası maddi yoksulluğa düşecek olan eşe ödenecek olan yoksulluk nafakası ya da çocuğun velayetini alan eşe ödenecek olan iştirak nafakası. Anlaşmalı boşanmada nafaka talepleri yine eşler arasında yapılacak olan uzlaşma esaslarına göre ödenmektedir. Bu noktada tarafların boşanma protokolü içerisinde hangi nafaka türünün ödeneceği ve ne kadar ödenmesi gerektiğine eşler kendileri karar verimeli ve bu konuda uzlaşmalıdırlar.

 

En Kolay Şekilde Nasıl Boşanılır?

Boşanma davaları şekil ve usul yönünden farklılık göstermektedir. Taraflar açısından muhakkak bu süreç gerek maddi gerekse de psikolojik ve sosyal açıdan zorlu olacağından en kolay şekilde boşanmak istenebilir. En kolay şekilde boşanma için eşlerin boşanma ve boşanmanın sonuçları üzerinde uzlaşma gerekir. Bu şekilde bir uzlaşmanın sağlanması ve Medeni Kanunda belirtilmiş anlaşmalı boşanma şartlarının uygulanması ile tek celsede boşanma gerçekleştirmek mümkündür.

Anlaşmalı Boşanma Ücretleri Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanma sürecinde tarafların gerekli belgelerin hazırlanması, davanın açılması, dava içerisinde yargılamanın yapılması, davaya ilişkin harçlar, boşanma avukatı vekalet ücreti gibi bir çok unsuru ödemeleri gerekebilir. Anlaşmalı boşanma ücretleri ile ilgili olarak davanın niteliği bu ücreti belirleyecektir. Burada en fazla yapılan hatalardan birisi bireylerin daha ucuz olacağını düşünerek adliye etrafında bulunan dilekçeciler aracılığı ile gerekli belgeleri hazırlamaları olmaktadır. Bu tür bir yaklaşım anlaşmalı boşanma ücretleri açısından daha ucuz olacağı kanısı olsa bile bireylerin davalarını kaybetmelerine ya da dava sonucunda hak kaybı yaşamalarına neden olabileceğinden esasen daha masraflı olabilmektedir. Öte yandan bu tür dilekçelerin hukuki geçerliliğinin tartışmaya açık olması ve bu belgeyi düzenleyen kişilerin hukuki bir sorumluluğunun olmaması da bireyler açısından güven problemi doğurabilir. O yüzden anlaşmalı boşanma ücretleri ile ilgili olarak tüm masrafların ne kadar olacağı konusunda uzman bir boşanma avukatına danışılması önerilir.